Ev Yapımı Yoğurt



Aslında önceleri Ev Yapımı Yoğurt gibi bir düşüncem yoktu. Hatta yapanlara da ne gerek var ya, gerek oldukça alırım marketten, biraz biraz kullanırım diyordum. Baktım bizim evde yoğurt canavarı var:) Evde sürekli olarak yoğurt tüketimi oluyor. Etraftan kulak misafiri olduğum ve arkadaşlarımdan evde yoğurt yapanlardan da duyduğum kadarıyla market yoğurtlarının sağlıksız olduğuna inandım sonunda. Bir gün giriştim yoğurt yapmaya:) İlk denememi AOÇ yoğurt setiyle yaptım, zaten malzemeleri, sütü, mayası içinde hazır. Ama 3 kilo kadar çıkıyor ondan, bitmesi zor oldu 2 kişilik evimizde. Artık günlük süt ile yapıyorum, keyfinize göre bekletme süreleri ile oynayarak tatlı/ekşi ayarını yapabilirsiniz. (çok beklettikçe ekşiyor) Sağlıklı yoğurtlar! :)

Oyuncular:
2 litre günlük süt (Sütaş veya AOÇ alıyorum- cam şişe)
1 çorba kasesinden az AOÇ süzme yoğurt (tadından dolayı bunu öneriyorum)

Sahne:
-2 litre günlük sütümüzü ocakta ısıtıyoruz, sütçüden alınan sütün kaynatılması gerekir ama bunda gerek yok.
-Sıcaklığı için güzel bir ölçüm tekniğimiz var:) Serçe parmağınızı içine soktuğunuzda 7'ye kadar sayana dek sıcak fakat parmağınız dayanamayacağınız kadar yanmıyorsa tamamdır, ocaktan alabilirsiniz.
-Bu sıcaklıktaki sütü tencerede de bırakabilirsiniz (teflon olmasın), borcam kapaklı kaba da alabilirsiniz. Ben cam borcama aktarıyorum.
-Kabımızı tezgaha 2 kat açtığımız sofra bezimizin ortasına oturtuyoruz. (kalın bir örtü de olur)
-Kasedeki süzme yoğurdu, üzerine biraz süt ekleyerek çırpıyoruz, akıcı bir kıvamı olması gerekiyor.
-Mayamızın cıvık olması süte kattığımızda daha iyi karışmasını sağlıyor.
-Sütün üzerinde oluşan köpükler varsa onları alıyorum, kaymakımsı bir tabaka istemiyorsanız.
-Mayamızı süte yavaş yavaş katarak sürekli karıştırıyoruz. İyice karışması önemli!
-Kabımızın ağzını kapatıp sofra bezini sarıyoruz. Etrafına bir- iki kat kazak/ceket sarıyoruz.
-Hareket ettirmeden 4 saat böylece bekletiyoruz.
-Etrafındaki örtüleri açıp bir yarım saat de öylece bekletiyoruz. Kabın hala sıcağa yakın olması normaldir merak etmeyin:)
-Kabımızı buzdolabına koyuyoruz çok sallamadan.
-Ben bir gün bekletiyorum ki daha kalıp kalıp olsun diye.
-Yoğurdu ilk bozarken üstten üstten alarak devam ederseniz sulanması azalır, fakat ev yapımı yoğurt illa ki sulanır şaşırmayın. Suya takılmadan yemeye devam edin:) Suyu da israf olmaz merak etmeyin sona kalan suyu bardağa boşaltıp içebilirsiniz afiyetle, o da faydalıdır.
-Bir sonraki yoğurdunuz için öncekinden bir kase ayırarak maya olarak onu da kullanabilirsiniz;)

0 yorum:

Yorum Gönder

 
  • © 2013 Mutfakta Mürü Mü Var? :) | Mürü'den Yemek, Meze ve Pasta Tarifleri