Aslında önceleri Ev Yapımı Yoğurt gibi bir düşüncem yoktu. Hatta yapanlara da ne gerek var ya, gerek oldukça alırım marketten, biraz biraz kullanırım diyordum. Baktım bizim evde yoğurt canavarı var:) Evde sürekli olarak yoğurt tüketimi oluyor. Etraftan kulak misafiri olduğum ve arkadaşlarımdan evde yoğurt yapanlardan da duyduğum kadarıyla market yoğurtlarının sağlıksız olduğuna inandım sonunda. Bir gün giriştim yoğurt yapmaya:) İlk denememi AOÇ yoğurt setiyle yaptım, zaten malzemeleri, sütü, mayası içinde hazır. Ama 3 kilo kadar çıkıyor ondan, bitmesi zor oldu 2 kişilik evimizde. Artık günlük süt ile yapıyorum, keyfinize göre bekletme süreleri ile oynayarak tatlı/ekşi ayarını yapabilirsiniz. (çok beklettikçe ekşiyor) Sağlıklı yoğurtlar! :)Oyuncular:
2 litre günlük süt (Sütaş veya AOÇ alıyorum- cam şişe)
1 çorba kasesinden az AOÇ süzme yoğurt (tadından dolayı bunu öneriyorum)
Sahne:
-2 litre günlük sütümüzü ocakta ısıtıyoruz, sütçüden alınan sütün kaynatılması gerekir ama bunda gerek yok.
-Sıcaklığı için güzel bir ölçüm tekniğimiz var:) Serçe parmağınızı içine soktuğunuzda 7'ye kadar sayana dek sıcak fakat parmağınız dayanamayacağınız kadar yanmıyorsa tamamdır, ocaktan alabilirsiniz.
-Bu sıcaklıktaki sütü tencerede de bırakabilirsiniz (teflon olmasın), borcam kapaklı kaba da alabilirsiniz. Ben cam borcama aktarıyorum.
-Kabımızı tezgaha 2 kat açtığımız sofra bezimizin ortasına oturtuyoruz. (kalın bir örtü de olur)
-Kasedeki süzme yoğurdu, üzerine biraz süt ekleyerek çırpıyoruz, akıcı bir kıvamı olması gerekiyor.
-Mayamızın cıvık olması süte kattığımızda daha iyi karışmasını sağlıyor.
-Sütün üzerinde oluşan köpükler varsa onları alıyorum, kaymakımsı bir tabaka istemiyorsanız.
-Mayamızı süte yavaş yavaş katarak sürekli karıştırıyoruz. İyice karışması önemli!
-Kabımızın ağzını kapatıp sofra bezini sarıyoruz. Etrafına bir- iki kat kazak/ceket sarıyoruz.
-Hareket ettirmeden 4 saat böylece bekletiyoruz.
-Etrafındaki örtüleri açıp bir yarım saat de öylece bekletiyoruz. Kabın hala sıcağa yakın olması normaldir merak etmeyin:)
-Kabımızı buzdolabına koyuyoruz çok sallamadan.
-Ben bir gün bekletiyorum ki daha kalıp kalıp olsun diye.
-Yoğurdu ilk bozarken üstten üstten alarak devam ederseniz sulanması azalır, fakat ev yapımı yoğurt illa ki sulanır şaşırmayın. Suya takılmadan yemeye devam edin:) Suyu da israf olmaz merak etmeyin sona kalan suyu bardağa boşaltıp içebilirsiniz afiyetle, o da faydalıdır.
-Bir sonraki yoğurdunuz için öncekinden bir kase ayırarak maya olarak onu da kullanabilirsiniz;)
0 yorum:
Yorum Gönder