Bu tarifimiz portakal kabukları ile yapılıyor. Neeeeee, portakal kabuğu mu yiyeceğiz demeyin, bunu yedikten sonra bu tarifin adını "Çikolata ve Portakal Kabuğunun Aşkı" olarak da değiştirebiliriz:)) Kış mevsiminde yediğimiz portakalların kabuklarını çöpe atmıyoruz, biraz uğraşı sonrası muhteşem bir tada dönüştürüp afiyetle yiyoruz. Çikolata Kaplı Portakal Şekerlemesi için önce portakal şekerlemesi yapıyoruz aslında, sonrası basit, çikolata kaplama, fakat bunun da püf noktaları varmış ben araştırmadan işe girişince, sona doğru işimi zorlaştırmışım:( Bir de biraz aceleci davranmışım onu farkettim. Hepsini anlatacağım, yanlışlıklarımı size düzelterek aktaracağım merak etmeyin, bir sonrakinde ben de daha mutlu mutlu yiyeceğim şekerlemelerimi.
Oyuncular:
3 adet kalın ve sert kabuklu portakal
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
160 gr (2 kare) sütlü veya bitter çikolata
Sahne:
-İyice yıkadığımız portakallarımızın kabuklarını kalınca soyuyoruz (klasik 4'e bölme yöntemiyle) Not: Bazı portakalların dışı "mum" kaplı oluyor, yumuşak bir dokusu oluyor, onları tercih etmeyin veya çok iyi yıkayın mutlaka!
-Portakal kabuklarının acısını geçirmemiz lazım, bunun için bir önceki günden bir tutam tuz attığımız suda bekletebiliriz, bunu ben yapmadım bir günde yaptım herşeyi ama bir sonrakinde deneyeceğim.
-Süzdüğümüz portakal kabuklarını üzerlerini kapatacak kadar su koyarak 5 dk kaynatıyoruz.
-Süzerek soğuk sudan geçirdiğimiz portakalları kaynatma işlemini toplamda 3 kere yapıyoruz 5'er dk. Eğer hala acısı gitmemişse bir kez daha yapabilirsiniz.
-Süzdüğümüz portakalları istediğimiz şekilde doğruyoruz, ben uzun uzun 1'er parmak kalınlığında doğradım, kalıplarla da kesebilirsiniz.
-Su ve şeker karışımımızı kaynatıyoruz, kaynayan şerbete portakal şeritlerimizi atıyoruz ve orta ateşte iyice şekerlenene kadar pişiriyoruz. (15-20 dk)-Şekerlenen portakal şeritlerimizi ızgara üzerine diziyoruz kurumaları için.
-Ben çok sabredemedim 5 dakika 100 derecede frına koydum ama az geldi hala yumuşaktı, ya dışarda 3-4 saat bekletmek lazım veya fırında daha uzun süre 15-20 dakika bekletmek lazım kuruması için.
-Şekerlemelerimiz hazır, isterseniz üzerlerine toz şeker serpip, güzel bir bardakta servis edip öylece de yiyebilirsiniz, ben çikolataya kaplayacağımmmm :)
-Çikolatamızı kırıp benmari usulü eritiyoruz, şeritlerimizi maşa/kürdan yardımıyla çikolataya bulayıp çıkarıyoruz ve yağlı kağıt üzerinde kurumaya bırakıyoruz. Bir süre buzdolabında da beklettim ben hızlandırmak için.
Not: Benmari eritmede püf noktalar varmış meğer:) Benim çikolatam başta çok güzel akışkan ve pürüzsüzdü ilk eridiğinde. Fakat içine portakalları sokup çıkardıkça topaklanmaya ve sertleşmeye başladı.
Hatalarımdan birisi, çikolata kasesi alttaki tenceredeki suya temas ediyordu, ikincisi portakalları sokup çıkarmaya başladığımda da ateşin altını açık bıraktım, buhar kaçtı içine muhtemelen.
Doğrular ise şöyleymiş: Benmari usulü eritirken, üstteki kabımızın suya direk temas etmemesi buharı alması gerekiyor. Cam kase ideal deniyor, denemedim henüz. Çikolata eridikten sonra ocağın altını kapatmalıyız. İçine su veya buhar kaçtığında kıvamı bozuluyor. Çikolatanın benimki gibi topaklanıp sertleştiği aşamada ise biraz tereyağ ekleyip eritme işlemini tekrarlayabiliriz.
0 yorum:
Yorum Gönder