Fırın Sütlaç


Uzun bir aradan sonra tekrar mutfaktayım:) Gerçekten keşke daha fazla zamanım olsa da mutfakta geçirebilsem diyorum ama olmuyor. Ben de olduğu kadar diyip girişiyorum. Bu sefer bizim apartmana haftasonları gelen sütçüden ilk defa süt almanın heyecanıyla Fırın Sütlaç tarifine giriştim, ki bayıldığım bir tatlıdır. Fırın için küçük güveç kaplarımı 2-3 ay önce almıştım bile, öylece kenarda bekliyorlardı. Aslında sütlacın içindekiler çok kompleks değil ama pişirme süresi uzun olduğu için ve süt de taşmaya müsait olduğu ve taşınca da temizlemesi zahmetli olduğu için beni biraz fazla uğraştırdı. Neyse ki sonuç güzel oldu, afiyetle yedik. Ben tarife, süt tadına bir hafiflik katması için limon kabuğu rendesi de ekledim, amacına ulaştı da! Tek özeleştirim: 1.5 saat sonunda sıkılarak sütlacın altını kapattım, belki 2 saate tamamlasam daha kıvamlı olabilirdi, artık bir dahakine:)


Oyuncular:
Yarım su bardağı pirinç
2 litre süt (yaklaşık 8 su bardağı kadar)
Yarım su bardağından 1-2 parmak fazla toz şeker (şeker miktarını tadına bakarak ayarlayabilirsiniz)
1 paket vanilin
1 limon

Sahne:
-Pirincimizi 2 su bardağı su ile tencereye alıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ara ara karıştırmak gerekecektir dibine tutmaması için.
-Suyunu çeken pirincin üzerine 2 litre sütümüzü ilave ediyoruz.
-Ara ara karıştırarak (ağzına kapak kapatmadan, taşabilir) 2 saat kadar kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
-Altını kapatmadan 5-6 dakika önce şekeri ve vanilini ekliyoruz, karıştırıyoruz.
-En son 1 limon kabuğunu sütlacın içine ince ince rendeliyoruz.
-Altını kapattıktan sonra hemen küçük güveç kaplarına veya tek kullanımlık fırına dayanıklı kaplara pay ediyoruz,
-2 su bardağı soğuk su eklediğimiz fırın tepsisinin içine kaseleri diziyoruz ve direk 200-230 derecedeki fırına sürüyoruz. Üzerleri kızarana kadar bekliyoruz ve fırından çıkarıp buzdolabına kaldırıyoruz. Servis için dövülmüş fındık kullanabilirsiniz.

Not: Eğer fırın sütlaç istemezseniz alternatif olarak, sütlacı sıcakken servis kaselerimize pay edip 1 saat kadar dışarda soğutup, buzdolabına kaldırabilirsiniz.(ağızlarını streçleyebilirsiniz) Servis ederken tarçın, fıstık veya hindistan cevizi kullanabilirsiniz.





0 yorum:

Yorum Gönder

 
  • © 2013 Mutfakta Mürü Mü Var? :) | Mürü'den Yemek, Meze ve Pasta Tarifleri