Pancar Tatlısı


Pancar Tatlısı ilk yediğimde hayran kaldığım bir tatlı oldu. Ankara'da Pancar diye bir restoranda kapanışı yaptığımız tatlı olmuştu. Pancarı her türlü kullanmışlar menüde ama tatlısı da olur muymuş dedim ilk başta. Yedikten sonra ikna oldum hemen tabi:) Zaten rengine hep hayran kalmışımdır pancarın, o keskin kırmızısına... Evde ne zamandır denemek istiyordum, yine annemle denemek kısmet oldu:) Topraksı tadını azaltıp şekerlendirmek, bu arada da başka güzel kokularla tamamlamak gerekiyordu. Aslında meyve tatlılarına benzer bir hazırlanışı var, ayvadır, elmadır. Tek zor yanı pancarları soyarken ve doğrarken elinizi ve doğrama tahtasını kırmızı yapması. Doğrama tahtasına yağlı kağıt serebilirsiniz ama eldeki kırmızısı ancak birkaç yıkamaya geçiyor, e o kadar da belli olsun pancar tatlısı yaptığımız değil mi:) Bakalım nasılmış:)

Oyuncular:
4 adet orta boy pancar
1 adet orta boy ayva
3/4 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Biraz limon suyu
5-6 adet karanfil
1 adet tarçın çubuğu

Sahne: 
-Pancarlarımızı halka halka doğruyoruz. Sertken biraz zor oluyor, aslında ince de olması daha güzel olur pişerken o yüzden ilk haşlama sonrası da kesebiliriz halkaları.
-Ayvamızı da elma dilimi doğruyoruz. (Pancarın toprak tadını hafifleştirmek için)
-Pancarları suda 5-10 dakika haşlıyoruz biraz yumuşaması için.
-Suyunu süzüp tencereye pancar halkalarını döşüyoruz, üzerine ayvaları, üzerine toz şekeri ve suyu ekleyip önce yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte pişiriyoruz.
-Kaynadıktan sonra karanfil ve tarçın çubuğunu da tencereye atıyoruz. Bunu ben unutmuşum muhtemelen tadı çok güzel olacak böylece:)
-Birkaç damla da limon sıkıyoruz ki parlaklığı artsın.
-Şerbet koyulaşana ve pancarlar yumuşayana kadar orta ateşte pişiriyoruz. Yarım saatten fazla pişirdim ben ama biraz daha yumuşasa olurmuş.
-Dayanabilirseniz soğuk yemek daha güzel olur:) Üstüne çırpılmış krema veya kaymak veya dondurma çok yakışır isterseniz.
-Topraksı tat yine de bir parça vardı ama öbür türlü sadece şekerli yumuşak bir şey yer gibi olursunuz muhtemelen, o yüzden böyle güzel bence:)
-Püf nokta: Ayvalarda yine ayva tadı vardı, ayva tatlılarını renklendirmek için gıda boyası yerine kaynatılmış pancar suyu kullanılabilir;) Afiyet olsun!




0 yorum:

Yorum Gönder

 
  • © 2013 Mutfakta Mürü Mü Var? :) | Mürü'den Yemek, Meze ve Pasta Tarifleri