Portakal Jöleli Kurabiye


Bugünlerde tembelliğim üstümde, aslında bunun asıl sebebi artan boyun ve sırt ağrılarım diyebilirim. Hiçbir şey yapasım gelmiyor böyle olunca:( Ama denemek istediğim tariflerim de birikiyor bir yanda, yine az da olsa giriyorum mutfağa ama çıkarken yine ağrılar artarak... Geçen günlerde dışarda yediğim portakal jöleli eti-cin tadındaki kurabiyelere bayıldım, hemen evde denemek için tarif araştırmasına giriştim. Jöleyi, limonlu cheese cake tarifimde en üst tabakayı oluşturmak için kullandığım tarifi portakal suyu kullanarak yaptım. Tam olarak o eti-cin'deki kokuyu vermedi ama tadı güzel oldu, kendimi geliştirmeye devam edeceğim o tadı yakalayana kadar:) Kurabiyesi de elmalı kurabiye tarifine çok benzer. Birleşince Portakal Jöleli Kurabiye çıktı ortaya. Bu arada yayınladığım tariflerime şöyle bir göz atınca farkettim ki portakalı ne çok severmişim ben:) Tariflerimin farkedilir bir çoğunluğunda portakal var:) E mevsim de kış olunca normal aslında di mi? ;) Kolay gelsin...

Oyuncular:
100 gram tereyağı (oda sıcaklığında küp küp doğranmış ve yumuşak)
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
3.5 su bardağı un

     Portakal Jölesi için:
3 orta boy portakalın suyu
1 portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker

Sahne:
-Öncelikle portakal jölemizi hazır edip soğumaya bırakacağız. bunun için portakal suyunu 1.5 su bardağına su ile tamamlayarak tenceremize döküyoruz, su ile yumuşatılmış nişasta, kabuk rendesi ve şekeri de ekleyerek çırpma teliyle karıştırarak kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Pişince ara ara karıştırarak soğutuyoruz.
-Hamurumuz için önce tereyağı, zeytinyağ, yumurta, şeker, yoğurt, kabartma tozu, vanilini çukur bir kapta kaşıkla çırparak karıştırıyoruz.
-Unumuzu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
-Ele az yapışacak bir kıvama geldiğinde hamuru ellerimizle iyice yoğuruyoruz.
-Kıvamı kulak memesi dediğimiz kıvamı alınca yağlıca bir hamur elde edeceğiz.
-Hamuru üç parçaya bölüp yuvarlıyoruz ve un serpilmiş tezgahta merdane ile açıyoruz.
-Açılan hamur yarım santim kalınlığında olursa iyi olur, çok ince olursa kıtır olur, çok kalın olursa içi pişmeyebilir.
-Açılan hamurda geniş ağızlı çay bardağı ile yuvarlaklar kesiyoruz. Üç parçaya da aynı işlemi yapınca toplamda yaklaşık 20 adet kurabiye çıkıyor (yani 40 adet yuvarlak parça)
-Yuvarlak parçaların yarısının ortasına bıçak ucuyla artı işareti kesiyoruz. Diğer yarısının ortasına pişirip soğuttuğumuz jöleden bir tatlı kaşığı kadar yayıyoruz.
-Artı olarak kesilmiş parçayı jöleli parçanın üstüne kapatıp kenarlarına çatal yardımıyla hafif bastırarak yapışmasını sağlıyoruz. Fotoğraflarda görebilirsiniz aşağıda.
-Yağlı kağıt serili tepsiye hafif aralıklı olarak dizerek 170  derecede ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar 20-25 dk kadar pişiriyoruz.
-Fırından çıkan kurabiyelerimizi iyice soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serperek servis ediyoruz. (Pudra şekeri yerine yanlışlıkla nişasta serpmeyin benim gibi ;) )


















 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
  • © 2013 Mutfakta Mürü Mü Var? :) | Mürü'den Yemek, Meze ve Pasta Tarifleri