Oyuncular:
100 gram tereyağı (oda sıcaklığında küp küp doğranmış ve yumuşak)
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
3.5 su bardağı un
Portakal Jölesi için:
3 orta boy portakalın suyu
1 portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
Sahne:
-Öncelikle portakal jölemizi hazır edip soğumaya bırakacağız. bunun için portakal suyunu 1.5 su bardağına su ile tamamlayarak tenceremize döküyoruz, su ile yumuşatılmış nişasta, kabuk rendesi ve şekeri de ekleyerek çırpma teliyle karıştırarak kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Pişince ara ara karıştırarak soğutuyoruz.
-Hamurumuz için önce tereyağı, zeytinyağ, yumurta, şeker, yoğurt, kabartma tozu, vanilini çukur bir kapta kaşıkla çırparak karıştırıyoruz.
-Unumuzu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
-Ele az yapışacak bir kıvama geldiğinde hamuru ellerimizle iyice yoğuruyoruz.
-Kıvamı kulak memesi dediğimiz kıvamı alınca yağlıca bir hamur elde edeceğiz.
-Hamuru üç parçaya bölüp yuvarlıyoruz ve un serpilmiş tezgahta merdane ile açıyoruz.
-Açılan hamur yarım santim kalınlığında olursa iyi olur, çok ince olursa kıtır olur, çok kalın olursa içi pişmeyebilir.
-Açılan hamurda geniş ağızlı çay bardağı ile yuvarlaklar kesiyoruz. Üç parçaya da aynı işlemi yapınca toplamda yaklaşık 20 adet kurabiye çıkıyor (yani 40 adet yuvarlak parça)
-Yuvarlak parçaların yarısının ortasına bıçak ucuyla artı işareti kesiyoruz. Diğer yarısının ortasına pişirip soğuttuğumuz jöleden bir tatlı kaşığı kadar yayıyoruz.
-Artı olarak kesilmiş parçayı jöleli parçanın üstüne kapatıp kenarlarına çatal yardımıyla hafif bastırarak yapışmasını sağlıyoruz. Fotoğraflarda görebilirsiniz aşağıda.
-Yağlı kağıt serili tepsiye hafif aralıklı olarak dizerek 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar 20-25 dk kadar pişiriyoruz.
-Fırından çıkan kurabiyelerimizi iyice soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serperek servis ediyoruz. (Pudra şekeri yerine yanlışlıkla nişasta serpmeyin benim gibi ;) )
0 yorum:
Yorum Gönder