Mısır Ekmeği balık sofralarında veya kuymak yanında mükemmel bir tamamlayıcıdır. Ama ben o hafif şekerli tadıyla kek niyetine yemeyi de seviyorum yumuşacık. Dün annemlerdeydim, annemlerde kaldığım günlerde, kendi mutfağımdaki gibi olmuyor tabi...Yine evin küçük kızı moduna girersem hiçbir şey yapasım gelmiyor:) Ama dün gücümü toplayıp, yorgun da olsa beni kırmayan anneciğimden de destek alıp mutfağa beraberce girdik. Mısır ekmeği denememizi yaptık, kalıbımız biraz büyük geldi, kelepçeli kalıp kullandık. Küçük kare bir borcam daha yüksek bir ekmek ile sonuçlanabilir, tercihinize bağlı. Hamuru hazırlaması kolay, malzemeleri yüksek ihtimalle evde olan şeyler mısır unu haricinde. Geç saatte sütün yanında ılıkken afiyetle yedik, sabah hiç acıkmamıştık:)
Oyuncular:
2 su bardağı dolusu mısır unu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karbonat
1.5 su bardağından az su
Sahne:
-Mısır unumuzu çukur bir kapta eliyoruz, iri parçalarını atabilirsiniz.
-Unumuza su haricindeki malzemelerimizi, yağ, süt, yoğurt, tuz, şeker, karbonat ekliyoruz ve parmak uçlarımızla ezerek karıştırıyoruz.
-En son yeni kaynamış suya biraz normal su ekleyerek kaynarlığını alıyoruz, ama su hala sıcak olacak.
-Ilıtılmış kaynar sudan önce 1 su bardağını una katıyoruz ve kaşıkla iyice karıştırıyoruz. Kalan yarım su bardağından az suyu yavaş yavaş ekliyoruz. Hamurun kıvamı kek hamurundan daha sıvı olmalı, buna göre ayarlayabilirsiniz, suyu fazla gelirse az mısır unu daha ekleyebilirsiniz. (Suyun sıcak olması tahminimce normal una göre daha taneli ve sert olan mısır ununu önden yumuşatmak ve pişmesini kolaylaştırmak için ;) )
-Hamurumuzu, yağlı kağıt serili pişirme kabımıza döküyoruz. 23 cm lik kelepçeli kalıp kullandım ben, ekmek pişerken çok kabarmayacağı için daha küçük bir kalıp kullanarak (veya borcam) daha yüksek bir ekmek elde edebilirsiniz ama genelde mısır ekmeği çok kalın da olmuyor.
-190 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dk üzeri renk değiştirene kadar pişiriyoruz.
-Piştikten sonra bir süre fırında bir süre dışarda soğutarak kalıptan çıkarıyoruz, küçük küçük dilimleyip servis ediyoruz. Kahvaltıda veya balık yanında salatanın suyuna batırmalık kolayca yapılabilir :) Biz sütün yanında yedik, nefisti. Afiyet olsun!
Not: Bir dahaki sefere su miktarını daha çok süt ekleyerekazaltmayı planlıyorum daha lezzet katacaktır mutlaka. Yoğurt katmam bu durumda. Tabi zeytinyağı miktarı da artırılabilir bir seçenek kuru sevmezseniz...Bir de karbonat yerine kabartma tozu denemeyi düşünüyorum az daha fazla kabarabilmesi için:)
0 yorum:
Yorum Gönder