Evimizde ilk aşuremiz de yapıldı, bereketi bol olsun:) Aşure yapmayı gözümde hep büyütmüşümdür, ama yemesini bir o kadar da çok severim. Aşure ayı gelsin de anneciğim yapsın diye dört gözle beklerdim. Bu sefer evimizde de yapılsın istedim, el attım:) Evet itiraf ediyorum, kendi sevdiğim gibi yaptım biraz: çok döğmeli, az üzümlü, katı kıvamlı, orta şekerli... Bu tarifle 5 lt'lik tencere dolusu aşure çıkıyor, kaselere bölüştürdüğümüzde ise en az 17-18 kişilik diyebiliriz. Yapması biraz vakit alıyor açıkçası, hazırlıklara önceki günden başlamak da aklınızın bir köşesinde uzun süre kalmasını sağlıyor bir şekilde, ben uyandığımda bugün aşure pişecek diye şartlanmış şekilde kalktım mesela:) İçindeki malzeme sayısı çok, zaten aşurenin olayı da o:) Hepsi de kendine özel ilgi istiyor, ilginizi ve sevginizi verince ortaya güzel bir sonuç çıkıyor emin olun;) Afiyet olsun, bereketli günler dilerim!
Oyuncular:
2 su bardağı aşurelik döğme
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı fasulye
2 çay bardağı kuru kayısı
2 çay bardağı kuru incir
1 çay bardağı çekirdeksiz üzüm
1 çay bardağından biraz az kuş üzümü
1 elma
8-10 adet karanfil
1 portakal kabuğu rendesi
1,5 su bardağı toz şeker
1 çimdik tuz( çay kaşığının ucuyla)
Süslemesi için:
Nar taneleri
iri dövülmüş ceviz
dövülmüş fıstık
Sahne:
-1 gün öncesinden yapılacaklar: Döğme, fasulye ve nohutu suya ıslıyoruz, 1 gün bekleyerek iyice şişiyorlar, suları azalırsa üstünü kapatacak kadar ekleyebiliriz.
-Isladığımız bakliyatı ayrı ayrı haşlayacağız, aşağıdaki su miktarları az gelirse ekleyebilirsiniz.
-Döğme 9 su bardağı suda iyice yumuşayana kadar, fakat tam parçalanmayacak şekilde, suyu süzülmeyecek. (yaklaşık 1 saat sürüyor)
-Nohut ve fasulye 5'er su bardağı suda, yumuşayana kadar, suyu süzülecek. (yaklaşık 1,5 saat sürüyor)
-5 litrelik tencereye haşlanmış döğmeyi suyuyla birlikte alıyoruz, üzerine suyunu süzdüğümüz nohut ve fasulyeyi ekleyip, 6 su bardağı kaynar su katıyoruz., ara ara karıştırarak 5 dk kadar pişiriyoruz.
-Tencereye portakal kabuğu rendesini de ekliyoruz, karıştırıyoruz.
-Bu arada üzüm ve kuş üzümlerini ılık suda bekletiyoruz, yumuşamalarını sağlıyoruz. Suyunu süzüyoruz.
-İnciri bir taşım kaynatıyoruz suyunu süzüyoruz ve küçük küpler halinde doğruyoruz.
-Kayısıları küçük küpler haline doğrayıp hazır ediyoruz.
-Elmamızı soyup, karanfilleri saplarından elmaya saplıyoruz.
-Tenceremize, incir, kayısı, üzüm ve elmamızı atıp, 5-10 dk kadar birbirleriyle özdeşleşmeleri ve meyvelerin yumuşamaları için pişiriyoruz, ara ara karıştırıyoruz.
-En son şeker ve tuzu ekleyip 5-10 dk kadar daha karıştırıyoruz, şekerin erimesini sağlıyoruz.
-Kıvamını kontrol ediyoruz çok katılaşırsa (ki katılaşacaktır) 3 su bardağı kadar kaynar su ekliyoruz.
-Karanfil saplı elmayı içinden çıkarıyoruz.
-Şekerini, küçük bir kaseye aşureden alıp soğutarak kontrol edebilirsiniz, az gelirse yarım su bardağı kadar daha toz şeker ekleyebilirsiniz.
-Kaselerimize aşuremizi paylaştırıp ılımaya bırakıyoruz. Ilıdıktan sonra buz dolabına kaldırıyoruz. Tercihen ılık da servis edebilirsiniz.
-Süslemesi için dilediğiniz şekilde nar taneleri, dövülmüş ceviz, fıstık kullanabilirsiniz.
Buzdolabında çok kaldığında iyice katılaşacaktır, ama tadında bir bozulma olmuyor. Yine de çok katı sevmezseniz, az ılık su katarak karıştırıp yeniden bu şekilde servis edebilirsiniz:) Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder