Yeni yılın ilk tarifi:) Balkabaklı Kek. Tam mevsiminde balkabağıyla birşeyler yapmak istiyordum, muhtemelen kekten sonra başka balkabaklı tarifler de deneyeceğim.. Ama bizim evin en sevileni kek olduğundan ilk onu deniyorum. Hem de evde annemin verdiği ve henüz yiyemediğimiz ve yiyemediğimiz için üzüldüğüm kabak tatlısını kullandığım için de çok huzurluyum:) Böyle evdeki malzemeleri değerlendirmek hoşuma gidiyor...Buyrun sünger gibi yumuşak çıkan kek tarifimize!
Oyuncular:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 su bardağı kabak püresi (ben kalan kabak tatlısını kullandığım için şekerliydi, yaklaşık 3 dilim kabağı 4-5 kaşık şekerle pişirip rondodan geçirerek püre yapabilirsiniz)
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Sahne:
-Yumurtalarımızı şekerle iyice köpürene ve şekerler eriyene kadar çırpıyoruz.
-Yağımızı ve sütümüzü de ekleyip çırpıyoruz.
-Karışımımıza elenmiş unumuzu, kabartma tozumuzu ve vanilinimizi de ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
-Sıradaki kabak püremizi de ekliyoruz
-En son ise unlanmış cevizlerimizi ekleyip spatulayla şöyle bir kısaca karıştırıyoruz.
-Ben dikdörtgen kalıp kullandım 30 cm.lik. İyice yağlayıp üstüne un serpiyoruz. Bu işlem önemli çünkü pişen keki kalıptan ayıramamak çok heves kırıcı...
-Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 55 dk kadar pişiriyoruz, pişmesi biraz uzun sürüyor normal keke göre evet, ben arada dereceyi 160 lara azalttım sonra tekrar yükselttim, bıçak veya kürdan ile içinin piştiğinden emin olmak lazım.
-Fırını kapattıktan sonra kapağı yarı açık şekilde keki içerde 5-10 dakika beklettikten sonra alıp soğumaya bırakıyoruz, yarı soğuduğunda kalıptan çıkarıyoruz.
-Dilimlerken size pişmemiş gibi gelebilir ama bu kabaktan kaynaklı bir yumuşaklık, afiyetle yiyin;)
0 yorum:
Yorum Gönder