Elmalı Kurabiye




Tariflerden Elmalı Kurabiye var bugün:) Kendimi mutfakta oyalamak istediğim bir akşamda, uzun zamandır denemek istediğim tarifi seçtim kendime... Yine uzun araştırmalar, internet, annemin tarif defteri vs kurcaladıktan sonra bu çıktı ortaya:) Ama sanki yine de anneminki gibi olmadı, tam içime sinmedi benim ama midemize çok güzel sindi, tadı güzeldi:) Hamuru beni biraz uğraştırdı, bütünleşmemekte ısrarcıydı, sonunda yola getirdim kendisini, un miktarını ona göre değiştirerek veriyorum o yüzden siz zorlanmayın diye:) Bir de tabi defa merdanemi gerçek anlamda kullanma fırsatı bulmam nedeniyle de ilkti;) Seviyorum ya hamurla uğraşmayı! Size de keyifli uğraşlar dilerim bu tarifle birlikte, biraz vakit alıcı bir kurabiye kendisi çok hafife almadan başlayın derim;) Kolay gelsin!

Oyuncular:
1 yumurta (oda sıcaklığında, o yüzden biraz önceden dolaptan çıkartıp bekletebilirsiniz.)
1 çay bardağı yoğurt (oda sıcaklığında, o yüzden biraz önceden hazırlayıp bekletebilirsiniz.)
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşak)
3 su bardağı un (duruma göre yarım su bardağı kadar daha kullanmanız gerekebilir)
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

     İç Harcı için:
5 adet elma (orta boy tatlı olsun, ben 4 tane kullandım yetmedi :) )
2 tatlı kaşığı tarçın (dolu dolu olmasın, fazla olunca tadı ağır oluyor)
5 tatlı kaşığı toz şeker (artırıp eksiltebilirsiniz tercihinize göre, tadına bakarak)
2 dolu avuç ceviz (irice parçalanmış)

Sahne:
-Öncelikle elmalarımızı irice rendeleyip şeker, tarçın ve toz şekerle orta ateşte teflon tavada karıştırarak, suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Tadına bakarak gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz, şekerli olması iyi olur çünkü hamurun az olan tadını dengelemesi gerekir.
-Elma harcına en son iri parçalanmış cevizlerimizi (elle parçalayabilirsiniz kolayca) katıp karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
-Hamurumuz için, çukur bir kapta un havuzumuzun içine, tüm malzemelerimizi, pudra şekeri, yumurta, yoğurt, kabartma tozu ve vanilya ile küçük küçük doğranmış tereyağımızı katıyoruz.
-Havuzun kenarından içeriye doğru yoğuruyoruz. Başlarda yumuşak olacak, yoğurdukça kıvama gelir merak etmeyin, malzemeler birbirine işledikten sonra hala cıvık geldiyse size, azar azar un katabilirsiniz kıvam alana kadar. Son kıvamı ele çok yapışmayan ama çok sert de olmayan bir hamur olmalı.
-Hamuru yuvarlak top yapıp bi süre dinlendirirken tezgahımızı boşaltıp, un serpiyoruz (un konusunda cömert olun, sonra hamur kalkmayınca sinirlenmeyin :) ).
-Un serpili tezgah üstüne hamur topunu koyup üstüne de un serperek merdane ile yavaş yavaş açıyoruz.
-Çok ince olmayacak kadar büyüttükten sonra su bardağı ile yuvarlaklar kesiyoruz. (ince camdan bir bardak daha güzel oluyor) Kalan hamurları tekrar açıp kestikten sonra yaklaşık 40 tane çıktı.
-Yuvarlak hamurların ortasına soğuyan elma harcından bir yemek kaşığı ekliyoruz, kenarlarını karşılıklı birbirinin üstüne getiriyoruz.
-Yağlı kağıt serili tepsimize aralıklı şekilde dizerek önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dk kızarana kadar pişiriyoruz.
-Fırından çıkardığımız kurabiyeler iyice soğuyunca üzerine pudra şekeri eleyerek servis ediyoruz (ılıkken elenen pudra şekerini emiyor, ayrıca sıcakken üzerini de kapatarak saklarsak da yumuşuyor, soğuduktan sonra kapatırsanız hem görüntü güzel hem de kurabiye kıvamı korunmuş oluyor). Ilıkken de çok güzeldi çayın yanında.. Afiyet olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder

 
  • © 2013 Mutfakta Mürü Mü Var? :) | Mürü'den Yemek, Meze ve Pasta Tarifleri