Dolapta sebze-meyve bölümünü kontrol edip temizlik yaparken gözüme çarpan 2 tane modası geçmiş armut gözüme çarptı. Muhtemelen zamanında canımız çekerek almışız fakat sonradan bir tane yiyip gerisini unutmuşuz. Ben de tam farklı bir kek arayışı içindeyken, karşıma çıkan armutlar aklımı çeldi ve Armutlu Kek sahneye attı kendisini:) Bembeyaz bir kek yerine hafif de renkli bir görüntüsü olması gerektiğini düşündüğüm için, tarçınla bütünleştirdim armutları:) Bir de içine sürpriz bir baharat kullandım, yiyenler her ne kadar tahmin edemese de (baskın olmaması için az kullanmamdan da olabilir) bence tadında ve kokusunda kendini belli ediyor;) Kekin mis kokusunu içinize çekerek yerken aralarda hissettiğiniz yumuşayarak iyice pişmiş armutlar öne çıkmaya çalışıyorlar sanki biz de varız der gibi:) Afiyet olsun!
Oyuncular:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz zencefil
1 paket kabartma tozu
2 orta boy çok sert olmayan armut (Benim gözüme çok geldiği için 1.5 kullandım, büyüklüğüne göre karar verebilirsiniz)
1 avuç iri dövülmüş ceviz
Sahne:
-Klasik kek hamuruna hazırlığın ilk şartı olan yumurta ve şeker çırpımına başlıyoruz. Çırpma süresini uzun tuttum ben iyice köpürene ve rengi açılana kadar önce düşük sonra yüksek devirde.
-Köpüren karışıma önce sıvı malzemeler olan sıvı yağ ve sütü karıştırıp çırpıyoruz.
-Sonra katı malzemelerimizden un, tarçın, zencefil, vanilyayı eleyerek katıyoruz ve yine çırpıyoruz.
-Kabartma tozunu ekleyip kısa süre çırpıyoruz.
-En son önceden küp küp doğradığımız armutlarımızı karışıma ekleyip spatula ile karıştırıyoruz.
-Tereyağı veya Becel ile yağladığımız ve üzerini iyice evire çevire unladığımız baton kek kalıbımıza hamurumuzu aktarıyoruz.
-Kalıptaki hamurun üzerine 1 avuç iri dövülmüş cevizimizi serperek önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırına veriyoruz.
-Pişirme süresi biraz uzunca oluyor, benimki bir saat kadar sürdü. İlk yarım saat kapağını hiç açmıyoruz. Güzelce kabarıp rengi de değişmeye başlayınca 40-45 dk geçtiğinde bıçak veya uzun çöp şiş ile kontrol ediyoruz, yapışma varsa pişirmeye devam ediyoruz, yoksa fırını kapatarak 5 dk içerde, 5 dk kapağı açık şekilde bekletip kekimizi dışarı çıkarıyoruz.
-İyice ılıyan kekimizin kalıbının kenarlarını bıçakla kontrol ettikten sonra hafif sallayarak kontrol ediyoruz ve çıkarıyoruz. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz. Üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Afiyet olsun!!
0 yorum:
Yorum Gönder