Zeytinyağlı Puf Poğaçam nefis oldu, özellikle tereyağ veya margarin kullanmak istemeyenler için süper bir tarif. Evinizde poğaça severler varsa, fakat içindeki yağ miktarından dolayı yemekten de korkuyorsanız, içiniz rahat bir şekilde zeytinyağıyla bu poğaçaları pişirebilirsiniz. Yoğurma kısmı çok zevkli, mayalı olduğu için ılık bir hamur oluyor, yoğurma kısmı hiç bitmesin isteyebilirsiniz:) Ertesi gün kahvaltıya hazırlık da oluyor, birkaç gün afiyetle yersiniz. Mayalı olmasından dolayı da yumuşacık pamuk gibi. Mutlaka deneyin!
Oyuncular:
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı zeytinyağı
4-5 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı toz şeker
beyaz peynir
maydanoz
Sahne:
-Yoğurma kabımıza 2 su bardağı un, tuz, şeker ve mayayı koyup karıştırıyoruz.
-Karışımın ortasını açıp, ılık süt ve zeytinyağımızı ortaya döküyoruz.
-Yavaş yavaş karıştırıyoruz ve un eklemeye devam ediyoruz. Parmak uçlarımıza yapışmaya devam edecektir, fakat yumruğumuzla yoğururken yapışmıyorsa tamamdır.
-Yumuşak bir hamur elde edene kadar un kattıktan sonra ağzını streç filmle kapatıp üzerine bir bez örterek Yarım saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurun boyutu 2 katına çıkmalı fotoğraflarda görüldüğü gibi.
-Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp tezgahta yassılaştırıyoruz. Benim parçalarımla 13 adet çıktı.
-Ezdiğimiz beyaz peynir ve doğranmış maydanoz karışımımızdan bir kaşık kadar tam ortasına koyup kapatıyoruz ve yuvarlıyoruz.
-Yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyoruz. Aralarına 2 parmak kadar boşluk bırakıyoruz ki arkadaşlar daha da büyüyünce birbirine yapışmasın)
-Bu arada fırınımızı 180 dereceye ısıtıyoruz.
-Poğaçalarımızın üzerine 1 yumurta sarısını sürüyoruz ve üzerine susam ve çörek otu serpiyoruz.
-Yaklaşık 30-40 dakika süreyle üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
-İlk sıcaklığı geçene kadar sabredip ılık ılık yiyebiliriz. Ertesi güne kalmış poğaçalar da kahvaltıda çok lezzetliydi. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder