Afyon bükmesini bilenler sevenler ama kolay bulamayanlar için güzel bir tarif:) Haşhaşlı mercimekli börek yufkadan kolayca yapılabiliyor. Bükmenin aslı hamur yoğurularak ve açılarak yapılıyor fakat ince bir yufka bulursanız (marketler değil de özellikle yufka satan yerlerden alınırsa) tadı gayet güzel bu böreğin de...Sadece hamur yoğurma kısmı yok yine de çok da kolay gelmedi bana bu tarif, biraz uğraştırıcı veya ilk olduğu içindi...
Oyuncular:
2 yufka
5 kaşık yağlı haşhaş
10 kaşık zeytinyağı
1 su bardağı yeşil mercimek
2 adet küçük soğan
karabiber
tuz
kimyon
Sahne:
-İlk olarak yeşil mercimeği 10 dk suda beklettikten sonra bu suyu döküp yeni bir suda haşlıyoruz.
-Düdüklü tencere kullandım ben ama mercimekler biraz fazlaca pişti, o yüzden normal tencerede ara ara kontrol ederek haşlamayı öneriyorum, bir dahaki sefere deneyeceğim.
-Mercimekler dağılmadan piştiğinde mercimekleri süzüyoruz. (renkleri yeşil kalırsa güzel olur)
-Soğanlarımızı yemeklik doğruyoruz ve yağda kavuruyoruz.
-Kavrulmuş soğana mercimekleri ve istediğimiz kadar tuz, karabiber ve kimyonu ekliyoruz. Böreğimizin içi hazır, soğumaya bırakıyoruz.
-Haşhaşı zeytinyağı ile iyice yumuşatıyoruz, kaşıktan akar seviyeye gelmesi lazım ona göre yağı artırabilirsiniz veya daha hafif olsun derseniz yarı yarıya ayçiçek yağı kullanabilirsiniz.
-İlk yufkamızı tezgaha seriyoruz, haşhaş karşımından her yerine sürüyoruz elle veya kaşıkla iyice yayıyoruz.
-İkinci yufkamızı üzerine serip haşhaşı yine sürüyoruz.
-İki katlı yufkamızı 8 veya 12 üçgen parça olacak şekilde kesiyoruz. (yufkanın büyüklüğüne göre)
-Mercimek karışımımızı yufka parçalarımızın içine koyuyoruz ve sigara böreği gibi sarıyoruz. (çok gevşek olmayacak şekilde)
-Yağlı kağıt serili tepsimize böreklerimizi koyuyoruz, böreklerin üzerine kalan haşhaşı sürüyoruz.
-200 derecede ısıtılmış fırına böreklerimizi koyuyoruz.
-Hafif soğuduktan sonra çıtır çıtır olan böreklerimizi afiyetle yiyoruz...
0 yorum:
Yorum Gönder