Mayalı Poğaça


Bizim evin en sevileni poğaça. Her daim çabucak tükeniyor. Özellikle de eşimin favorisi olduğundan:) Alınan kilolar da bunu gösteriyor nitekim. Son günlerde çok fazla bir tarif paylaşamamamın nedeni de bu aslında, baktım ki kilo almış başını gidiyor, en azından buna dur diyebilmek için pasta böreğe biraz ara vereyim diye düşündüm. nereye kadar gider bilmem... Neyse şimdi kiloları düşünmeden tarifimizi konuşalım değil mi:) Daha önce Çerkes Simidi adıyla paylaştığım tarifime çok benzer bir Mayalı Poğaça tarifim var. Bu sefer yaş maya yerine kuru maya kullanılıyor tek fark olarak. Mayalama kısmı benzer yine. İstediğiniz şekli vererek yapabilirsiniz, yaratıcılığın sınırı yok ;) Ben yine standart şekiller olan ay ve yuvarlak yaptım.Kolay gelsin!

Oyuncular:
1 paket kuru maya (instant maya)
3 yemek kaşığı tereyağ (eritilerek ılıtılacak)
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı süt
3 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
5 su bardağı un
beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz karışımı
çörek otu ve çekirdek içi

Sahne:
-Yoğurma kabımıza unumuzu eliyoruz ve üzerine mayamızı döküyoruz.
-Üzerine toz şeker ve tuzumuzu atıyoruz.
-Ortasını havuz gibi açarak sıvı malzemelerimizi koyuyoruz: eritilmiş ve ılımış tereyağı, sıvı yağ, yumurta beyazı
-Sıcak su ile sütü karıştırarak ılık bir karışım elde ediyoruz ve bunu da ekliyoruz.
-En son güzelce ortadan dışa doğru hamurumuzu yoğuruyoruz. Tüm malzemeler birbirine geçiyor, mayamız ılık ortamda aktifleşmeye başlıyor.
-Hamurumuza gerekirse un ekleyerek, hafif yağlı ele yapışmayan bir kıvama getiriyoruz, hamur toplanınca yuvarlak yapıp üzerine temiz bez örtüp veya buzdolabı poşeti örtüp, yarım saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
-Bu arada peynirimizi ezip, kıyılmış maydanozumuzla karıştırıp içimizi hazır ediyoruz.
-Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde toplar koparıp yağladığımız tezgahta daire yapıyoruz, içine peynir koyup kapatıyoruz, elimizde şeklini verip yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz.
-İstediğiniz şekli verebilirsiniz. Tepsiye dizerken ise en az 1-2 cm aralıklarla dizmeliyiz ki yerleri dar gelmesin şiştikçe:)
-Üzerlerine yumurta sarısını biraz su ile karıştırarak fırça ile sürüyoruz, çörek otu ve çekirdek içimizi serpiştiriyoruz.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
-Fırından hemen çıkarmıyoruz, biraz fırında biraz da tezgahta bekletiyoruz.
-Sıcak sıcak çayın yanında afiyetle yiyoruz!:)

0 yorum:

Yorum Gönder

 
  • © 2013 Mutfakta Mürü Mü Var? :) | Mürü'den Yemek, Meze ve Pasta Tarifleri