İşte karşınızda meşhuuur Balkan tatlısı Trileçe:) Ben kendisini meşhur olmadan önce duymuş ve pek merak da etmiştim, bir gün deneyeyim derken bir anda nolduysa heryerde karşıma Trileçe yazıları çıkmaya başladı:) Bir anda düştü piyasaya ilginç bir şekilde...Amma velakin güzel tatlı, geç bile kalmış aslında. Sütlü olduğu için hafif, karamelden dolayı çok kalıcı bir tat, müthiş! Denemek lazım, bu benim ilk denemem, birkaç tarifi harmanladım ama kabarma kısmında ufak bir sorunum oldu, kenarlar kabarırken ortası alçak kaldı:) Artık onu da bir sonraki sefere düzeltirim diye düşünüyorum. Afiyetle yiyin!
Oyuncular:
Kek için:
3 yumurta
4 türk kahvesi fincanı toz şeker
3 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
tuz
Krema için:
3 su bardağı süt
1.5 paket süt kreması (300 ml)
Karamel için:
7 çorba kaşığı toz şeker
yarım paket süt kreması (100 ml)
2 çorba kaşığı tereyağ
Sahne:
-Yumurta akları ve sarılarını ayırıyoruz.
-Yumurta akını 1 fincan toz şeker ve az tuz ile çırpıyoruz köpük olana kadar
-Yumurta sarılarını da kalan şekerle çırpıp, şekeri eritiyoruz, rengi açılana kadar.
-Köpük gibi kabaran yumurta aklarına yumurta sarısı karışımını ilave edip karışana kadar az çırpıyoruz.
-Unu, kabartma tozu ve vanilini eleyerek azar azar ekleyip spatula ile alttan üste doğru karıştırıyoruz ki karışım sönmesin.
-Orta boy borcamı (ben büyük kare kullandım büyük geldi, dikförtgen daha iyi olabilir) tereağ ile yağlayıp, karışımı döküyoruz.
-180 derece önceden ısınmış fırında 40 dk kadar pişiriyoruz. Kürdan testi ile ilk yarım saatten sonra test edebilirsiniz, kuru çıkınca keki çıkarabilirsiniz.
-Pişen keki bir kürdan/çöp şiş yardımıyla sık aralıklarla deliyoruz.
-Krema ve soğuk sütü çırpıcı yardımıyla karıştırıp, üzerine döküyoruz, deliklerden iyice içine çekmesini bekliyoruz.
-Bu arada karamel sosu yapabiliriz. Kıvam tutturması biraz zor, isterseniz hazır karamel sosu da kullanabilirsiniz. Toz şekeri teflon ve kuru bir kaba koyup eriyene kadar ısıtıyoruz, sonra ocaktan alıp içine tereyağ ve kremayı ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Topaklanma olabiliyor sıcak ve soğuk karışmasından dolayı.
-Kek ve sos biraz ılıdıktan sonra, karamel sosu kekin üzerine yayıp dolapta soğumaya bırakıyoruz.
-En az 2 saat soğuduktan sonra servis edilebilir. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder